5 februari 2018
5 februari 2018
Trendtour
Jackfruit
Misschien heb je deze gigantische vrucht wel eens zien liggen tijdens een reisje naar het Aziatisch continent. Wellicht heb je hem zelfs al geproefd. Echt bekend was-ie in ieder geval nog niet. Maar het lijkt alsof daar verandering in komt. In sommige restaurants staat hij op de kaart, en in de grootste supermarkt van het land ligt de Nangka verstopt in het biologische schap.
Jackfruit? Wat is dat?
Jackfruit is de grootste vrucht van de wereld. Ze groeit aan de stam van een boom en kan een gewicht hebben van 35 kilo. Je zou kunnen denken dat de jackfruit familie is van de Durian. Je weet wel, die enorm stinkende vrucht. Dat is niet zo. De jackfruit heeft een groene robuuste, stekelachtige schil, net als de Durian, maar daar houdt de overeenkomst dan ook wel op. Als je hem doormidden snijdt zie je een hele hoop zaden die je kan eten. Wist je dat de jackfruit een hoog zetmeelgehalte heeft? Niet voor niets wordt de boom in Aziatische landen ‘rijstboom’ genoemd.
Hoe eet je Jackfruit?
Je kan de zaden zowel rauw eten als gegaard. Rauw hebben ze de smaak van aardappel, eenmaal gegaard zijn de zaden wat zoeter. Bakken of frituren kan ook, dan is het een hartige snack. De groeiende populariteit van de jackfruit komt vanwege haar potentie als vleesvervanger. Een van de populairste recepten op dit moment is een sandwich ‘pulled jackfruit’. Inderdaad, de vega-variant op het populaire broodje pulled pork. Onlangs at ik er een bij vegetarisch restaurant Broei in Utrecht. Een erg lekker broodje met veel smaak. Met pulled pork zou ik het niet willen vergelijken, maar geef het een andere naam en klaar ben je.
Zelf proberen
Albert Heijn verkoopt drie soorten jackfruit van het merk Upton’s: naturel, bbq of Thaise curry. Je kunt het als vleesvervanger op brood beleggen, of bijvoorbeeld met rijst serveren. Zelf experimenteren? Ga naar een toko en vraag naar een ‘jonge’ variant. Het vruchtvlees van een onrijpe jackfruit absorbeert veel smaak en dat is precies wat je wilt.