Esther Haanschoten | Foodtrend: brood en honing
foodtrend, foodtrends, foodinnovatie, foodinspiratie, honing, brood, foodmarketing
840
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-840,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-underline,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Foodtrend: brood & honing

Dat er in dit coronatijdperk veel gebakken wordt, blijkt wel uit de lege bloem- en meelschappen bij de supermarkten. Op Instagram scroll ik door een lange lijst foto’s van desems en zelfgemaakte broden. Ook onderzoeksbureau Nielsen liet de populariteit van bakken zien in het webinar dat ze afgelopen week samen met Distrifood organiseerde. Bakken in coronatijd is een populaire bezigheid. Toeval of niet, naast bakken is honing on trend. En laat warm brood met honing nou net een top combinatie zijn.

 

Tijdens mijn Food trendtour naar Londen afgelopen maart, kon ik moeilijk om de honingtrend heen. Ruime assortimenten honingproducten lagen in de schappen van Marks & Spencer, Selfridges en Tesco. Potten pure acaciahoning met een plak honingraat, Schotse bloemenhoning, en de bijzondere varianten uit Nieuw Zeeland. Maar ook kant-en-klare opgeklopte boter met honing, en snoep gemaakt van honingraat omhuld met pure chocolade. Van de laatste blijf je eten.

 

Boter met honing

 

Ook Londense restaurants Perilla en Pidgin serveerden geweldige desserts met honing. Het o zo lekk­ere dessert van Perilla: een met pistache-kruiden crème gevuld soezendeeg met stukjes honingraat. Geloof me, dat wil je. Beide restaurants zijn trouwens absolute aanraders, bezoek ze als we weer mogen reizen!

 

Perilla

 

Naast dat honing lekker is, komt de belangstelling op een juist moment, want de bij heeft het zwaar. De wereldwijde populatie neemt af, wat een gevolg is van het toenemende aantal monoculturen en het afnemen van biodiversiteit. Een andere bedreiging is het gebruik van grote hoeveelheden pesticiden bij het verbouwen van gewassen. Zonder bijen geen honing. En zonder bijen ook geen eten. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties schat dat 71 van de 100 gewassen, die wereldwijd 90% van het voedsel leveren, door de bij wordt bestoven.

 

Wil je de bij, en indirect dus jezelf een handje helpen? Plant dan lavendel, rozemarijn, salie, oregano en zonnebloemen in je tuin of balkon. Naast dat je bijna alle bovengenoemde varianten kan gebruiken in je keuken, komen bijen graag op deze planten af. En doe jezelf een plezier. Toast je zelfgemaakte (of zelfgekochte) zuurdesembrood in een broodrooster of oven, beleg royaal met roomboter en honing en geniet.

 

Meer weten over de laatste foodtrends en innovaties? Neem contact op via hallo@estherhaanschoten.nl en ik vertel wat ik voor je kan betekenen.

Date

12 mei 2020

Category

Trendtour