Esther Haanschoten | Chinees nieuwjaar met Brandt en Levie
Zaterdag 17 februari vierde Brandt en Levie het Chinees Nieuwjaar in hun slagerij in de Amsterdamse houthavens. Samen met de chefs van Chinees ontbijtrestaurant Nixy en Lexy organiseerde zij een twaalf gangen lunch.
592
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-592,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-underline,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Chinees Nieuwjaar met Brandt en Levie

Afgelopen week vierde ik samen met Brandt en Levie, de chefs van Chinees ontbijtrestaurant Nixy en Lexy en veertig foodliefhebbers het Chinese Nieuwjaar. We meldden ons om twaalf uur bij de slagerij van Brandt en Levie in de Amsterdamse houthavens voor een lunch. Onze tafel deelden we met een ouder Amsterdams echtpaar en een stelletje dat elkaar nog niet zo lang kende. Allemaal benieuwd naar wat komen ging bekeken we nieuwsgierig de menukaart. Wat we lazen zorgde bij het echtpaar voor verbazing, het stelletje keek verontrustend en mijn tafelgenoot en ik, beiden vleesliefhebbers, besloten ons over te geven aan de chefs.

 

Lunchen bij Brandt en Levie

 

Van kop tot varkensstaart

“Dit is niet wat ik had verwacht” zei de mevrouw tegenover mij. Dat was ook niet zo gek, want de eerste gangen bestonden uit een salade van varkensoor, dumpling met geplukte kop en een dumpling gevuld met bloedworst. Het varken in zijn totaliteit, van kop tot staart. Chinezen zijn dol op hun varken. “Er wordt gezegd dat Chinezen de Islam hebben uitgevonden,” zegt Chef Marnix Benschop. We lachten. Daarna vertelde hij wat over het gerecht Dong po met varkenstaart. “Chinezen houden van een varkensstaart met bite.” “De staart wordt kort gekookt waardoor je je tanden nog flink in het bot kan zetten.” Goed Marnix, ik houd van een uitdaging, maar varkensstaart?  Hij vervolgde, “voor jullie hebben we de staart langer gegaard waardoor het vlees zachter is en het bot niet meer zo aanwezig.” Goed dan. En toen kon het feest beginnen.

 

Grote stoompannen

 

Verschil van smaak

Allemaal met onze eigen smaak, ervaring en mening deelden we de gerechten. Het oudere echtpaar vond de alles erg lekker en analyseerde de smaken. “Hier zit wat zoets in, is dat rijstwijn?” Terwijl het jonge stel meer moeite had met de gangen. “Ik houd wel van vlees, maar alleen als het helemaal vermalen is,” zei het meisje zacht. Zelf vond ik de salade van varkensoor met sesam te gek, en de dumpling met geplukte kop was mijn absolute favoriet. Het vlees was gestoofd en goed op smaak. En de varkensstaart? Die was best oké. Heel vet vooral. Aan tafel zaten verschillende generaties die allemaal met ander soort eten zijn opgegroeid. We lachten, fronsten, verbaasden ons, en praatten vooral veel over het eten. Zo leerden we elkaar kennen en ontdekten we samen nieuwe smaken. Eten verbindt. Het was een heerlijke middag.

 

Chef Alex

Dumpling met geplukte varkenskop

 

 

 

 

 

Date

19 februari 2018

Category

Trendtour